Bezienswaardigheden in Valkenburg

Valkenburg is een van de mooiste plekken in Zuid-Limburg. Van de iconische Geul tot de Cauberg, u kijkt er uw ogen uit. Valkenburg is dan ook erg populair bij toeristen uit binnen-en buitenland. Zuid-Limburg wordt ook wel gedefinieerd als ‘een stukje buitenland in eigen land’. 

Bezienswaardigheden Zuid-Limburg

Of u nu zoekt naar prachtige groene heuvels, uitgeholde oude wegen of een bourgondische levensstijl, u vindt het allemaal in Zuid-Limburg. Valkenburg staat bekend om haar pittoreske stadscentrum, wandel- en fietsroutes, terrassen en prachtige hotels. Daarnaast zijn er in en om Valkenburg bezienswaardigheden die toeristen uit het hele land trekken. Wanneer u van plan bent om naar Valkenburg te reizen, zijn een paar bezienswaardigheden in Valkenburg absoluut de moeite waard om te bekijken.

Grotten van Valkenburg

Met meer dan 250 kilometer aan grotten die onder Valkenburg lopen is er meer dan genoeg om te zien. Van muurschilderingen van de aloude Bokkenrijders tot het gebruik van deze grotten in tijden van oorlog, met een gids leert u het allemaal in de grotten van Valkenburg. Er is een keuze uit meerdere grotten, hieronder noteren wij voor u de twee populairste.

De Fluweelengrot is direct gelinkt aan Kasteel Valkenburg, de Kasteelruïne en de geschiedenis hiervan. Ontstaan rondom de 12de eeuw heeft de Fluweelengrot een tal van activiteiten die gedaan kunnen worden. Zo kun je wandelen door een doolhof dat gevormd is door de mergelwinning. De geschiedenisliefhebber kan ook wandelen door de vluchtgangen. Deze gangen zijn in 1937 pas ontdekt maar werden al gebruikt in de middeleeuwen. De temperatuur in deze grot ligt over het algemeen laag, dus we raden u aan om een jas of vest mee te nemen als u de Fluweelengrot wilt bezoeken.

Een andere bezienswaardigheid in Valkenburg zijn de gemeentegrotten. Deze grotten zijn door de ANWB genomineerd voor leukste uitje in 2023! Officieel is de gemeentegrot geen grot, maar een mergelgroeve. De grot is namelijk niet op natuurlijke wijze ontstaan, maar gevormd door de mens. Mergel is zeer wendbaar, wat het maken van dit stelsel een stuk makkelijker maakte dan om dit uit bijvoorbeeld steen te houwen. Rondreizen in deze stelsels kan zowel te voet als met een trein, dus deze gemeentegrotten zijn zeker een bezoekje waard.

Wilhelminatoren

Op maar zeven minuten lopen van Hotel Botterweck ligt een van de mooiste bezienswaardigheden in Valkenburg: de Wilhelminatoren. Deze toren, gebouwd in 1906, is zo’n 30 meter hoog en biedt een adembenemend uitzicht over het heuvelland in Zuid-Limburg waar u onder het genot van een hapje en een drankje van kunt genieten.

Er zijn twee manieren waarop u de toren kunt bereiken. U kunt ervoor kiezen om het wandelpad te volgen of u maakt gebruik van een van de langste kabelbanen van Nederland! Naast de kabelbaan zijn er activiteiten voor het hele gezin zoals laser gamen, minigolf, rodelen en tokkelen.

Cauberg

Wielerliefhebbers hebben vast al eens van de Cauberg gehoord, want deze berg wordt elk jaar beklommen in de Amstel Gold Race. Deze Nederlandse wielrenklassieker wordt al gereden sinds 1966. Als u een fan van de sport bent is het een absolute aanrader om deze berg eens te belopen. Boven aan de Cauberg vindt u zowel Thermae 2000 als Holland Casino.

 

Museum Romeinse Catacomben

U hoeft niet naar Italië te reizen om u in Rome te wanen. De geschiedenisliefhebber kijkt zich hier de ogen uit in de Romeinse catacomben, die zijn gemaakt naar voorbeelden uit het oude Rome. U daalt hieraf naar de graven van normale Romeinse inwoners en talloze kleurrijke grafkamers van toonaangevende Romeinen. De crypten geven u een duidelijk beeld van hoe leven in de Romeinse tijd was.

Wanneer u afreist naar Zuid-Limburg om bezienswaardigheden in Valkenburg te bezoeken, kunt u in ons hotel overnachten. Wij verzekeren u ervan dat het u tijdens uw verblijf aan niks ontbreekt. U kunt verblijven in één van onze appartementen of kamers die van alle gemakken zijn voorzien. ’s Ochtends kunt u genieten van een uitgebreid ontbijt. Heeft u vragen over onze faciliteiten? Neem dan gerust contact met ons op.